FAQ

Hoe kan ik deelnemen aan een plechtigheid?

U hoeft uw aanwezigheid onder de Menenpoort vooraf niet te melden. De Last Postplechtigheid is een publieke plechtigheid waarop iedereen welkom is op basis van het principe 'first come, first served'. Wilt u een krans neerleggen op een bepaalde datum, dan moet u echter vooraf het aanvraagformulier invullen.


Kan ik bij jullie een krans bestellen?

Voor het bestellen van een krans zijn er drie mogelijkheden. Uzelf bent altijd diegene die de nodige actie moet ondernemen:

  • Breng uw eigen krans mee.
  • Koop een traditionele poppykrans bij de Ieperse afdeling van de Royal British Legion (elizabeth.brawley@telenet.be). De Dienst Toerisme op de Grote Markt van Ieper (toerisme@ieper.be) beschikt ook altijd over een voorraad kransen.
  • Bestel een krans bij een lokale bloemenhandel. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van hetgeen u wenst, maar starten vanaf ± 20 EUR.

Kan ik een plaats reserveren?

Het is niet mogelijk om een plaats te reserveren onder de Menenpoort, noch voor individuele bezoekers noch voor groepen. Bezoekers kunnen plaats nemen op de publieke plaatsen onder de Menenpoort. De enige uitzonderingen zijn de plaatsen voor de mensen die een krans neerleggen en de mensen met een beperking die een gereserveerde plaats kunnen toegewezen krijgen. Gelieve in alle gevallen de aanwijzingen van de medewerkers van de Last Post Association te willen volgen.


Wanneer kom ik het best aan?

Tijdens de 100-jarige herdenking willen heel veel mensen aanwezig zijn op de dagelijkse Last Postplechtigheid. Vandaar dat we aanraden om op tijd te komen. Maar wat is 'op tijd'? Dat verschilt van avond tot avond, maar vaak staat er al heel wat volk onder de Menenpoort om 19.15 uur. De ceremonie start om 20.00 uur.


Zijn er voorbehouden plaatsen voor mensen met een beperking?

Voor rolstoelgebruikers en anderen met een ernstige beperking wordt een speciale plaats voorzien.


Hoe lang duurt de plechtigheid?

De duur van de Last Postplechtigheid hangt af van het aantal deelnemers op die specifieke avond. De plechtigheid duurt meestal langer dan 10 minuten en zelden langer dan 25 minuten.


Mag/kan ik applaudiseren?

De dagelijkse Last Post is een herdenkingsplechtigheid. Daarom is de Last Post Assocation van mening dat het niet geschikt is om te applaudiseren zowel tijdens als na de plechtigheid.


Hoe kan ik een soldaat terugvinden op de Menenpoort?

De Last Post Association heeft, in nauwe samenwerking met de Commonwealth War Graves Commission, een app ontwikkeld ten behoeve van iedereen die de dagelijkse plechtigheid onder de Menenpoort wil bijwonen. Via de app kunt u elke van de meer dan 54.000 soldaten die vermeld staan op de Menenpoort opzoeken, met het paneel waarop ze vermeld staan en met met een gedetailleerd plan van de Menenpoort. U kunt tevens elke soldaat herdenken via de app. De app biedt u bovendien heel wat extra informatie over de Last Post Association en de Menenpoort.


Kan ik fotograferen?

U kunt vanop de publieke plaatsen onder de Menenpoort uw eigen foto's nemen. Dat kan niet in de zone die voor de kransneerleggers is voorbehouden. Het filmen gedurende de plechtigheid is mogelijk mits voorafgaandelijke toestemming van de Commonwealth War Graves Commission. Filmen gebeurt altijd vanop een statische plaats die aangewezen wordt door de verantwoordelijken van de Last Post Association.


Waar kan ik foto's van de plechtigheid vinden?

De Last Post Association kan beroep doen op een aantal vrijwilligers voor het nemen van foto's. Zij kunnen echter niet elke avond aanwezig zijn. Alle foto's worden geplaatst op de fotopagina van onze website. U kunt de originele foto('s) gratis aanvragen op admin@lastpost.be. Gelieve de datum en het nummer van de foto('s) te vermelden bij uw aanvraag.


Kan ik mijn hond meenemen?

Honden aan de leiband zijn welkom onder de Menenpoort op voorwaarde dat ze zich goed gedragen. De eigenaars van honden die de ceremonie verstoren kunnen door de verantwoordelijken van de Last Post Association gevraagd worden om de plechtigheid te verlaten.


Waar kan ik parkeren?

U kunt parkeren in de straten in de omgeving van de Menenpoort, maar de plaatsen zijn beperkt. Een aantal grote parkings bevinden zich op de grote markt, tussen de lakenhallen en de kathedraal en het Vandepeereboomplein. Ook nabij het stedelijk sportcentrum is er parkeermogelijkheid. Al deze parkings bevinden zich op 500-750 meter van de Menenpoort. In Ieper zijn er ook een aantal randparkings waar lang parkeren mogelijk is. Voor meer informatie: zie de website van de stad Ieper.


Is er openbaar vervoer na de plechtigheid?

Busvervoer is bijzonder onregelmatig na 21.00 uur. De laatste treinen vanuit Ieper naar Kortrijk vertrekken om 21.20 uur en 22.20 uur. Of het openbaar vervoer voor u geschikt is, zal uiteraard afhangen van uw eigen timing en het aantal overstappen dat u moet maken.


Hoe kan ik de Last Post Association steunen?

U kunt (levenslang) lid worden van de Last Post Association en onze werking steunen.

Alle info vindt u hier.


Hoe kan ik de pin(s) van de Last Post Association bestellen?

U kunt uw steun voor de Last Post Association tonen door het dragen van onze pin. Klik hier en bestel uw pin(s) van de Last Post Association.

 

  • Met steun van