Nieuwsbrief april 2017

Speciale Last Post - 24/04/2017: Terugkeer van de Leeuwen van de Menenpoort.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden de twee leeuwen aan de Menenpoort. Duizenden soldaten uit Australië en de andere Commonwealthlanden marcheerden langsheen de leeuwen op weg naar het front. In 1936, werden de leeuwen door de Stad Ieper geschonken aan Australië. De leeuwen zijn nu terug in Ieper naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Derde Slag om Ieper. Lees meer

© Australian War Memorial

De onthulling en inhuldiging van de 'Leeuwen van de Menenpoort' zal gebeuren tijdens een speciale Last Postplechtigheid op maandag 24 april 2017 om 20.00 uur.

Alle leden van de Last Post Association die willen aanwezig zijn op deze speciale plechtigheid kunnen hun toegangsbewijzen aanvragen op info@lastpost.be en dit tegen uiterlijk 15/04/2017 (max. 2 toegangsbewijzen per lid).

De Last Post Association wil hierbij uitdrukkelijk het Australian War Memorial (Canberra, Australië) en in het bijzonder Dr. Brendan Nelson, directeur van het Memorial en patroon van de Last Post Association, danken om het bezoek van 'onze' leeuwen mogelijk te maken. Ook een woord van dank aan alle andere organisaties die aan dit bezoek meewerken.


Anzac Day - 25/04/2017.

Elk jaar op 25 april, de dag van de landing in Gallipoli, herdenken Australië en Nieuw-Zeeland de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

Onze klaroeners zullen deelnemen aan de plechtigheden op Buttes New British Cemetery (Registratie) in Zonnebeke en Tyne Cot Cemetery in Passendale. 

Belangrijke delegaties uit Australië en Nieuw-Zeeland zullen de speciale Last Post bijwonen op dinsdag 25/04/2017 om 11.15 uur onder de Menenpoort in Ieper. Alle leden van de Last Post Association worden uitgenodigd om deze plechtigheden bij te wonen.


Honderd jaar Passendale - De Derde Slag om Ieper - 30&31/07/2017

De herdenking van de Derde Slag bij Ieper, ook bekend als de Slag bij Passendale, zal plaats hebben op 30 & 31/07/2017

Alle leden van de Last Post Association worden uitgenodigd om de traditionele Last Postplechtigheid op 30/07/2017 te volgen op het grote scherm op de markt van Ieper. Registratie is echter noodzakelijk. Omwille van veiligheidsmaatregelen, zal het publiek niet aanwezig kunnen zijn onder de Menenpoort. 

Daarna volgt een live event op de Ieperse Grote Markt met opvoeringen en uitzonderlijke projecties op de gevel van de iconische Lakenhalle.

Op 31 juli 2017, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper, wordt de focus dan verplaatst naar de 12.000 graven en 35.000 namen op het memoriaal van de vermisten op Tyne Cot Cemetery (CWGC) in Passendale/Zonnebeke. Hiervoor kunt u niet meer inschrijven. 


Onze leden steunen ons.

   

De Last Post Association is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk. Het was de Last Post Association die in 1928 de Last Post ceremonie startte en die op vandaag nog steeds verantwoordelijk is voor de organisatie van dit unieke eerbetoon, elke avond om 20.00 uur. Door (lifetime) lid te worden van de Last Post Association steunt u onze organisatie en helpt u de boodschap van dit dagelijks eerbetoon verder uit te dragen.

Bekijk onze filmpjes waarin deze leden uitleggen waarom zij de Last Post Association steunen. 

Wilt u ook lid worden en onze werking steunen?


Bestel uw Last Post pin(s).

Bestel nu online uw pin(s) van de Last Post Association. Onze pins worden wereldwijd gedragen door heel veel mensen die op deze manier hun steun betuigen voor de Last Post Assocation. Volg de instructies op onze website. Na ontvangst van uw bestelling en betaling wordt/worden de pin(s) naar uw thuisadres opgestuurd. 

Bestel uw pin(s).

U kunt ook de Last Post CD bestellen.


Dank aan Olivier Rys & Eric Remy.

Olivier Rys nam recent afscheid van onze organisatie. Olivier was gedurende diverse jaren lid van de raad van bestuur en stond mee in voor het dagelijks leiden van de ceremonie onder de Menenpoort. We waardeerden in het bijzonder zijn inzet voor het dossier rond de erkenning van de Last Post als immaterieel erfgoed.

We danken ook piper Eric Remy die jarenlang de vaste piper was van de Last Post Association. We konden en kunnen steeds rekenen op Eric wanneer nodig en ook op de Ypres Surrey Pipes & Drums waar Eric een vooraanstaande rol vervult. Eric werd als piper opgevolgd door Pierre Dervaux en Gil Vermeulen.

Van harte dank Olivier en Eric !


De Last Post Association is een onafhankelijke, non-profit organisatie, bestuurd door vrijwilligers. Deze vereniging organiseerde de eerste Last Post Plechtigheid in 1928, en is nog steeds verantwoordelijk voor de dagelijkse uitvoering van dit unieke eerbetoon onder de Menenpoort in Ieper.

 

  • Met steun van